zondag 21 januari 2007

a post of bits

Van Neil, zaterdag 20 januari 2007, 11h56.

een post van beetjes

Er is veel om over te schrijven zo gauw ik me door de huidige stapel van vooral proofreaden en copy-editen gewerkt heb. (Als fictie schrijven dessert is, dan is copy-editen het opeten van al je groenten. Blogging is een snack tussen twee maaltijden. Ja, ik ben nog steeds op dieet*, waarom vraag je dat?)

Ondertussen enkele kleine stukjes...

Sinds ik vorig jaar een Radio 4 documentaire (niet meer beschikbaar) gehoord heb, ben ik geïntrigeerd door Bert Williams, en heb ik veel boeken over hem en zijn opnames gekocht, wat er toe leidde dat ik Archeophone Records (http://www.archeophone.com/index.php) -- een ongelooflijke bron voor iedereen geïntereseerd in late negentiende en vroeg twintigste eeuwse muziek -- ontdekt heb. (Ik was het niet, maar ben het nu wel.) Jaarboeken met de hits van ieder jaar ingebegrepen. En terwijl ik luisterde naar hun 1922 CD, vond ik de Mister Gallagher and Mister Shean act, waarover ik al gehoord had (meestal door parodieën, TV-spotjes, en een obscene versie geciteerdin Gershon Legman’s Rationale of the Dirty Joke) maar die ik nooit echt gehoord had. Mister Shean was de oom van Groucho Marx en enkele klikken later keek ik naar Groucho Marx en Jackie Gleason die hun eigen Gallagher and Shean hommage deden op YouTube (het is op http://www.youtube.com/watch?v=tpl-JGLbwwQ). (Ik heb ooit met het idee van een “Mister Vandemar and Mister Croup”-lied gespeeld, maar het is nooit verder gegaan dan het spelen stadium.)

Archeophone heeft ook een opname van de maand met wat informatie over elke act op http://www.archeophone.com/features/recordings/index.php -- er is veel om naar te luisteren.

John Crowley (een geweldige schrijver en een charmante man) heeft een leeslijst voor schrijvers, vooral voor aspirerende schrijvers van Fantasy en SF, op zijn livejournal http://crowleycrow.livejournal.com/. Ik heb ongeveer de helft van de boeken van de lijst gelezen en, gezien dat twee van die boek mijn meeste favoriete boeken ooit zijn, kijk ik uit naar de rest. (Dit is de originele vraag naar een leeslijst -- http://crowleycrow.livejournal.com/38533.html -- en dit is het resultaat op http://crowleycrow.livejournal.com/38862.html.) Dit is, zegt hij, “om hen [zijn studenten] er uit schaamte van te weer houden opnieuw een pseudo-middeleeuwse niet-maatschappij bevolkt door mensen zoals zij (en een paar dragen en vampieren, ook zoals zijzelf) te scheppen.” Ik denk dat dit voor alle schrijvers moet gelden...

Susan Henderson heeft een wedstrijd die a) al gewonnen is en b) je meteen zal kunnen beantwoorden als je vanaf deze site naar daar gaat. Maar het is op ... http://litpark.com/2007/01/19/contest-time/


*Het werkt goed, dank u. Ik noem het het Eet Niet Zo Verdomd Veel En Zou Je Ervan Doodgaan Als Je Af En Toe Eens Een Wandeling Maakt Dieet.