dinsdag 23 januari 2007

fact checking 101

Van Neil, dinsdag 23 januari, 11h08.

basiscursus feiten controleren

Ik las mijn exemplaar van New Scientist de afgelopen week, en was behoorlijk verbolgen dat het personeel aan de Grand Canyon niet toegestaan wordt om te praten over de ouderdom van de Canyon, en alleen toegestaan worden een boek te verkopen dat suggereerd dat de Cany gevormd werd na de vloed van Noah, ongeveer 4 000 jaar geleden.

Deze morgen was ik even verbolgen toen ik me realiseerde dat a) New Scientist gewoon persmededelingen afdrukt zonder ze op een of andere manier na te gaan en b) het hele artikel onzin was.

De Persmededeling zelf begon

HOE OUD IS DE GRAND CANYON? PARK SERVICE WIL HET NIET ZEGGEN
Bevelen om toe te geven aan creationisten maken National Park agnostisch op vlak van geologie

Washington, DC – Grand Canyon National Park is niet toegestaan om een officiële schatting van de geologische ouderdom van zijn hoofdattractie, vanwege druk van afgevaardigden uit de Bush administratie.


Mensen die meer verbolgen waren dan ik telefoneerden or schreven de National Park Service (wat meer is dan New Scientist gedaan heeft)...

en werden verteld dat de Grand Canyon miljoenen jaren oud is, dat niemand onder druk wordt gezet door afgevaardigden van de Bush administratie – of iemand anders – om wetenschappelijke informatie achter te houden, en iedereen wer verder verwezen naar een mededling van David Barna, Hoofd Public Affairs, National Park Service voor het officiële standpunt van het park. “Daarom gebruiken onze verklarende gesprekken, tentoonstellingen langs de weg, films in het bezoekerscentrum, etc. de volgende verklaring voor de ouderdom van de geologische eigenschappen van de Grand Canyon,” legt het document uit.

Wanneer ze naar de ouderdom van de Grand Canyon gevraagd worden, geven onze rangers het volgende antwoord: ‘De algemene consensus bij de geologen is dat de Colorado River basin onstaan is in de laaste 40 miljoen jaar en dat de Grand Canyon zelf waarschijnlijk minder dan vijf tot zes miljoen jaar oud is. Het resultaat van al deze erosie is een van de meest complete geologische kolommen op de planeet.’


De creationele tekst over de ouderdom van de Grand Canyon is daarentegen wel te koop in het “inspirationele” deel van het souvenirwinkeltje, vlak naast de boeken over Hopi en Paiute legenden over hoe de canyon ontstaan is.

Skeptic magazine meldt hier hoe zij ook onvoldoende, euhm, skeptisch waren en voor deze onzin vielen: http://www.skeptic.com/eskeptic/07-01-17.html